Spring naar inhoud

BIJenvolk

In een bijenvolk leven - als het goed gaat - één koningin,  die door imkers 'de moer' genoemd wordt. En die naam zegt t al, die moer is de moeder van alle bijen in dat volk.
Verder bestaat het volk uit héél veel werkster-bijen die samen het volk verzorgen en tenslotte de mannetjes-bijen, die darren worden genoemd.
Darren zijn er alleen in de periode vanaf eind april / begin mei tot en met augustus, hoewel er soms ook daarna nog wel wat darren in een volk voorkomen.
Het ouderwetse woord voor een bijenvolk is de Imme. Daar is dan ook het woord Imker van afgeleid.
Hieronder de afbeelding van een werkster, een dar en de moer.

Van links naar rechts: werkster, dar en koningin of moer.

In het voorjaar bestaat een bijenvolk meestal uit zo'n 10.000 - 15.000 bijen (+ de moer).
De mannetjesbijen, de darren zijn er dan nog niet. De eerste darren worden meestal na half april / begin mei geboren en dat hangt eigenlijk ook af van het weer. Bij goed en mooi weer is er goed voedsel te halen en als er flink wat eten binnen wordt gehaald, gaat de moer flink aan de leg.
De moer legt de eitjes waaruit nieuwe bijen worden geboren. De werksters doen heel veel werk om het volk in stand te houden. De darren zijn er alleen om als er een jonge koningin is, die te bevruchten.
Meestal is in de maand juni een bijenvolk op z'n grootst.
Dan bestaat een goed volk uit zo'n 50.000 - 60.000 bijen (werksters, darren en de moer).

Als je in het menu hierboven, met je cursor op "Bijenvolk" gaat staan, zie je dat het een drop-down menu is.
Er komen verschillende woorden te staan, zoals koningin of moer, werkster-bij enz. die elk weer een hoofdstuk zijn in het Bijenleven of Bijenvolk.