Spring naar inhoud

Bestrijding Aziatische hoornaar

Bestrijden Aziatische Hoornaar

Het bestrijden is op te delen in twee fasen.
De eerste fase is van eind maart tot begin juni. De tweede fase duurt van juni tot eind september.

In de eerste fase gaat een koningin beginnen aan de opbouw van een volk.  
Het begint met het bouwen van een embryonestje, waarin zij de eitjes legt die de eerste werksters van het volk zullen worden.
Het kost haar veel energie, het bouwen van het nest, het leggen eitjes en als die uitgekomen zijn en larf zijn geworden, die te voeren en zelf ook nog te eten en het nest warm te houden.

Dat lukt vaak niet goed bij alle uit de winterslaap wakker geworden koninginnen.
Het komt vaak voor dat koninginnen elkaars nest proberen over te nemen zeg maar met strijd op leven en dood over te nemen.

Als de eerste werksters geboren zijn, gaan die een nieuw nestje bouwen.
Een primair nest dat iets groter is dan het embryonestje.
Dat primaire nest is ook nog klein, want met elkaar moeten ze zorgen voor bouw, het voeren van de koningin en de larven en het nest warm houden.
Hoe meer werksters geboren worden hoe makkelijker t gaat en hoe sneller het volk groeit.

In deze fase is het héél belangrijk die startende koningin te vangen en te doden en het embryo- of primaire nestje te vernietigen.

Dus zie je een Aziatische Hoornaar meld dat kijk of je kunt achterhalen waar het embryo- of primaire nestje zitten en te melden zodat specialisten dat weg kunnen halen.
In volgelhuisjes, carport, houtstapels overkappingen, vaak niet hoger dan hooguit 3 meter.
Als dat vinden en vernietigen lukt, dan is de ontwikkeling en groei van een nieuw groot volk gestopt. Meld dat via waarneming.nl

Als het primaire nest niet wordt gevonden, zullen die hoornaars zo vanaf begin juni een secundair nest gaan maken.
Meestal heel hoog in een boom en tussen het blad moeilijker te vinden.
Dat is het begin van de 2e fase.

In de 2e fase is het belangrijk om werkster hoornaars goed te volgen om zo de nesten te vinden, zodat die kunnen worden vernietigd.

Want in september zorgt het volk voor het maken van 150 – 500 nieuwe koninginnen, die in de herfst uitvliegen en zich vol eten om de winterslaap te kunnen doorkomen.
In die tijd is het belangrijk dat nesten worden gevonden en kunnen worden vernietigd nog  voordat die nieuwe jonge koninginnen uit kunnen vliegen.