Honing & biologische honing.
Er wordt ons wel eens gevraagd of wij ook biologische honing hebben. Dat hebben we niet. Dat komt, omdat afgesproken is, dat biologische honing aan bepaalde eisen moet voldoen. Eigenlijk kun je zeggen dat alle honing biologisch is, honing wordt immers gemaakt door bijen en niet door machines.
Maar het is wel te vergelijken met melk. Je hebt gewone melk en biologische melk. De eisen die aan biologische melk worden gesteld is dat de boer bij voorbeeld niet heeft gewerkt met kunstmest en dat het gras waarvan de koeien eten niet is of wordt bespoten met onkruid werende middelen.
Als bijen nectar verzamelen, doen ze dat t liefst zo dicht mogelijk bij hun woning. Maar als er dichtbij niets of weinig te halen is, vliegen de nectarverzamelaars verder weg. Van bijen is bekend dat ze tot maximaal 3 km van hun woning nectar kunnen verzamelen. Wat de imker niet weet, is op welke bloemetjes binnen die 3 kilometer wordt gevlogen. Wat ook niet bekend is, is of die bloemetjes door tuinliefhebbers worden bespoten tegen bv rupsen of luizen, of dat er boeren zijn die koolzaad waarop de bijen vliegen bespuiten met een schimmelwerend middel.
Alleen als de imker kan garanderen, dat er binnen die 3 km totaal niet wordt gespoten met wat voor middel dan ook, dan kan de honing die uit dát gebied komt biologische honing worden genoemd. In NL zijn er hooguit een handvol imkers die biologische honing zeggen te hebben.
En zoals wij er tegen aankijken, kan dat gewoon niet in Nederland daarvoor is er in Nederland te veel land gecultiveerd.
In grotere landen als Duitsland of Frankrijk is het gemakkelijker om aan te tonen dat in dat gebied van 3 km rondom het volk, niet wordt gespoten. Je zal op een honing etiket dan ook vaak zien dat biologische honing niet uit NL afkomstig is.
Rauwe honing, koud geslingerde honing, on-verhitte honing
Eerst wat uitleg over honing.
De honing in de raten is meestal vloeibaar. De temperatuur in een bijenvolk in het bijenseizoen (zomer) is ongeveer 35 graden. Dat houdt de honing in de celletjes vloeibaar. Als de imker de raten met rijpe honing afneemt om te slingeren, koelen die raten af. In de zomer is de buiten temperatuur meestal zo tussen de 18 en de 26 graden. Als de honing dan langer in de raten blijft staan, kan de honing gaan versuikeren of kristalliseren.
En gekristalliseerde honing kan niet goed meer worden geslingerd en gezeefd. Een imker zal zo gauw als mogelijk alles slingeren. De honing kan dan gelijk in potten of de honing wordt bewaard in honingemmers of -vaten.
Wij slaan de honing op in emmers van zo'n 13 à 14 kilo. Maar die honing gaat na enkele weken kristalliseren en gekristalliseerde honing kan niet goed in een pot worden gedaan. Als honing vloeibaar is krijg je het gemakkelijk in een pot.
Als wij de gekristalliseerde honing in potten willen doen, dan moet de honing eerst weer vloeibaar worden gemaakt. Zo'n emmer gekristalliseerde honing gaat dan in een grote Weck-ketel of wordt in een piepschuimen kast gezet, waarin de temperatuur niet hoger mag worden dan zo'n 37 à 38 graden. In de emmer zelf komt de honing dan op ongeveer dezelfde temperatuur als in het bijenvolk. Soms - afhankelijk van de honingsoort - duurt het een paar dagen en soms een paar weken voordat alle honing in de emmer weer vloeibaar is geworden zodat die gemakkelijk in een potje kan worden geschonken.
Wat doen nou sommige honingverkopers, die spreken van rauwe honing. Daarmee wordt bedoeld dat die honing meteen vanuit de honingraat in de pot is gedaan. Maar het suggereert ook dat er iets heel speciaals en natuurlijks met die honing is. In onze ogen gewoon een leuk verkooppraatje.
Dat zelfde geldt naar onze mening ook voor de kreet Koudgeslingerde honing alsof dat iets speciaals is. Wij weten dat als de honing toch in de raat is gaan kristalliseren dat de raten worden verwarmd om de honing weer vloeibaar te maken zodat die kan worden geslingerd. De raten kunnen echter niet worden verwarmd boven de 30 graden als je ze op die temperatuur in de slinger gaat doen en ze dus heel hard in de rondte gaan draaien. Er is dan groot risico dat vanwege die temperatuur de was van de raat zachter is en dan niet meer stevig genoeg is en kapot geslingerd wordt.
Maar t klinkt wel heel interessant: Koud geslingerde honing. De grap is, je kunt honing alleen maar koud slingeren.
Omdat wij heel goed en met nauwkeurige thermometers in de gaten houden, dat bij het weer vloeibaar maken we niet boven de 38 graden uitkomen, blijven de zogenaamde enzymen die in de honing zitten, behouden. Honing dus op ongeveer dezelfde temperatuur als in het bijenvolk.
Honing die verhit is boven de 42 graden verliest kwalitatief goede bestanddelen. Dat dus over verhitten van honing of on-verhitte honing.
We weten het niet, maar we zijn wel benieuwd naar de methode die wordt gebruikt in de honing industrie. Daar worden vaten (zo groot als olievaten) van 200 kg honing uit bij voorbeeld Zuid- of Midden-Amerika binnen heel korte tijd weer vloeibaar gemaakt. Terwijl een emmer van 14 kilo er bij ons soms meer dan een week over doet om weer vloeibaar te worden.
Mocht je thuis een pot honing hebben die is gaan kristalliseren dan kun he de pot verwarmen door die in water van maximaal 40 graden te zetten. tenminste als je de enzymen wilt behouden. Zet daarom NOOIT!! een pot honing in de magnetron!