Spring naar inhoud

Aziatische Hoornaar

De Aziatische Hoornaar (hierna AzHnr) dook in Nederland voor t eerst op in september 2017 in Dreischor, een dorp op het 'eiland' Schouwen-Duiveland.
De AzHnr is oorspronkelijk afkomstig uit Aziƫ. Men vermoed dat deze, hier niet-thuishorende hoornaar, een aantal jaren geleden (+/- 2008) met autobanden of grote bloempotten afkomstig uit China is meegelift naar Zuid-Frankrijk.
Sindsdien is het beest in opmars en zodoende voor het eerst in Nederland gespot in Dreischor.
Omdat dit een ongewenste invasieve hoornaar is, die een grote bedreiging vormt voor onze bijenstand, wordt alles in het werk gesteld om de opmars van deze AzHnr-tot staan te brengen door nesten op te sporen en te vernietigen, voordat eind september de jonge koninginnen uitvliegen die in het jaar daarop zelf een nest gaan stichten.

Het toeval wil dat ik in die tijd twee volken in Dreischor had staan. Met Jan Smit, veldonderzoeker van EIS kenniscentrum Insecten heb ik een aantal momenten bij mijn bijenvolken gepost om te zien of de AzHnr ook bijen uit mijn volken kwam roven.
En ja hoor, dat was het geval. Gelukkig is het nest eind september met een infrarood camera aan een drone gevonden en vernietigd.

Foto van de Aziatische Hoornaar, hangend in de lucht, om vliegensvlug een honingbij te pakken te nemen. (Foto gekregen van Albert de Wilde)

Opvallend zijn de grootte en de gele achterpoten van het beest.
Als hij een bij het gepakt gaat de hoornaar ergens zitten en bijt achterlijf, poten, kop en vleugels van de bij af, zodat alleen het eiwitrijke borststuk overblijft. Daarmee keert de hoornaar terug naar haar nest om dat overblijfsel te voeren aan de Aziatische Hoornaar larven.

Foto overgenomen van een Franse website. Dit is een nest van een Aziatische Hoornaar volk dat is uitgeroeid.
Posten bij de kasten. Jan heeft een net om zo mogelijk daarin een hoornaar te vangen. Dat is ook gelukt en die hoornaar is door Albert de Wilde meegenomen en geprepareerd om er vervolgens nog een aantal foto's van te maken.
Het posten, om de hoornaar te spotten en vervolgens te zien in welke richting de hoornaar wegvliegt, om het nest te kunnen vinden.
Starring: de Aziatische Hoornaar

Linkjes naar krantenberichten hierover.
PZC 1 oktober 2017 het nest gevonden en vernietigd
PZC 23 september 2017 Hoornaar duikt op bij onze bijenvolken, hier ook een filmpje van een gevangen Az-hoornaar.
PZC 20 september 2017 NVWA zoekt naar het nest
PZC 18 september 2017 Eerste waarneming Aziatische Hoornaar in Drieschor